Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното

...
Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното
Коментари Харесай

Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на медикаменти за злокачествени болести, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно, оповестява Българска национална телевизия. Така ще се следи резултата от лечението и ще се ограничат опциите за неточности и злоупотреби.

Целта е да се обезпечи опция за по-голям надзор на здравната каса върху разноските за онколекарства.

Голяма част от онкологичните лечебни заведения в страната разходват медикаментите неефективно, демонстрират резултатите от проверките на медицинския одит през предходната година. 

" Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е несъмнено от онкологичната комисия, са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават ", изяснява Емил Велчовски, основен секретар на Изпълнителна организация " Медицински одит " и разяснява, че лечебните заведения могат да събират остатъците от медикаментите и да ги ползват на други пациенти. Може също да се съчетава лечението на няколко заболели със сходна терапия и те да се одобряват групово, с цел да може да се употребява оптимално съответното лекарство, предлага доктор Сотир Караниколов - шеф на КОЦ-Шумен.

Здравната каса е подхванала ограничения за решение на казуса и към този момент заплаща за доза, а не за опаковка употребявано лекарство.

Болниците ще би трябвало да разказват и всички останки от лекарства всекидневно, а не както до момента един път месечно. В момента правилото важи единствено за скъпоструващите такива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР